koken met wijn

Koken met wijn

Wijn en eten zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt een geweldige wijn en spijs combinatie maken, lekker met een glas in de hand staan kokkerellen of wijn juist gebruiken bij het koken.

Maar maakt het koken met wijn het gerecht dan ook alcoholvrij? Volgens het Voedingscentrum verdampt er altijd wel een deel van de alcohol, maar blijft er ook wat alcohol achter. Zij adviseren daarom ook niet dit soort gerechten te eten als zwanger bent of het eten aan kinderen te geven.

Bij een stooftijd van twee uur zou meer dan negentig procent van de alcohol zijn verdwenen. Wanneer het gaat om flamberen, bijvoorbeeld geflambeerde banaan, zou vijfenzeventig procent van de alcohol nog aanwezig zijn.

Alcohol kun je in veel gerechten gebruiken. Denk aan een rode pastasaus met een rode Italiaanse wijn of ga op zoek naar een witte wijn aanbieding voor een flinke scheut wijn door de mosselen. En wil je een dessert om je vingers bij af te likken, maar ook een dessert dat makkelijk te maken is? Schep dan twee bolletjes roomijs in een kom en giet daar een flinke scheut zoete PX sherry over. Bij dit laatste weet je in ieder geval zeker dat er geen alcohol verdampt en dus zeker niet voor zwangere vrouwen en kinderen is.